oldalak

Erdélyi Utazás

Erdély csodálatos tájainak felfedezése.

2010.05.12. 10:21 iszperik1

Az erdélyi utazás legszebb állomásai

Címkék: utazás románia erdély túra kirándulás székelyföld parajd hargita vargyas kovászna erdővidék

 

A legjobb nyaralás egy erdélyi utazás, ha valaki igazán szépet akar látni, és maradandó emlékekkel teli élményt szeretne szerezni.
Nos kevesen tudják pontosan, hogy a Román- Magyar határt átlépve valójában még nem léptek Erdély területére. Ez ugyanis még a Pártium (ejtsd: párcium) területe, a mai Románia legnyugatibb része. Az erdélyi utazás valójában a Királyhágó elérésével veszi igazán kezdetét.
 
Aki először utazik Erdélybe, már a Királyhágó hegyeit látva is elájul a gyönyörűségtől, de meg kell mondjam, hogy az erdélyi utazás alkalmával ezek a hegyek csak gyenge ízelítőt adnak abból a látványból, amit a Székelyföldön tapasztal meg az, aki rászánja magát egy erdélyi nyaralásra. Néhány száz kilométerrel délebbre, ahogyan elérjük Maros megyét, egyúttal elértük a Székelyek lakta vidékeket is és gyakorlatilag egyre beljebb haladunk Európa egyik legcsodálatosabb hegyvidékébe a Kárpátokba. Semmiképp ne hagyjuk ki az erdélyi utazás alkalmával a Szent-Anna tó meglátogatását, mert Európa egyik egyedülálló vulkanikus csodája és nevezetessége. A Békás-szoros szintén rendkívüli látványokat nyújt az oda látogatóknak, s Parajdon a rendkívüli sótartalmú Medvetóban való fürdőzés maradandó emlékekkel ajándékozza meg a látogatókat.
 
Az erdélyi utazás további kihagyhatatlan állomásai lehetnek az ezeréves határ megtekintése a Gyimesekben, ahol nem is éppen maga a határ és a Rákóczi vár maradványa igazán a látványos, annak inkább kultikus és történelmi jelentősége van számunkra, hanem a több tíz kilométeren keresztül szemünk elé táruló, csángók lakta Gyimes-völgyének látványa az, ami örökre lelkünkbe és szívűnkbe vésődik.
 
Újabb gyönyörűség a Vargyas-szoros melyet leginkább a Baróti-medence felől érdemes megközelíteni. Ezt a szorost az erdélyi utazás egyik legjobb gyalogtúrájával lehet csak végigjárni, de ne bátortalanítson el senkit a gyalogolás gondolata, mert aki végigmegy a 2-3 km-es szorosban, azt kívánja, hogy bárcsak oda születhetett volna. Közvetlen a patakmeder partján járható végig az út hatalmas meredek sziklafalak között, ahol az Almási-barlang mellett sok más kisebb barlang is megtalálható. A szorosból kiérve a kilátónak nevezett hegytetőről olyan látvány tárul elénk, amit csak filmekben láthat az ember fia.
 
Székelyföldön még eltévedni is jó dolog, mert bárhova tévedsz, mindig csodás látványban van részed. Egy ilyen erdélyi utazás mindenkiben maradandó nyomot hagy.
 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erdelyiutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr731994491
süti beállítások módosítása